Citus

Po formacie OMSI ledwo co działa

18 postów w tym temacie

Mam taki problem w OMSI 1, do wczoraj miałem Windows 7 Ultimate 32-bit na początku zainstalowania (listopad 2013r.) tego systemu wszystko pięknie mi chodziło, aż w końcu zaczęło się coś babrać i zmieniłem go na Windows 7 Home Premium 32-bit i działa tak samo jak przed formatem.

Problem polega na tym, że nawet na takiej mapie jak Kraina v4.5, która jest mało FPS żerna autobus skacze.

Małe mam natężenie ruchu, nawet strasznie małe, bo co to jest :

- 7% aut

- 1% zaparkowanych aut

- 0 autobusów

- 50 osób

- 25% na przystankach.

Tutaj podam jeszcze parametry :

HDD - 160GB, Karta Graf. MSI N210 1GB DDR3, Proc. Intel Pentium 4 Dual Core 2x3.0GHz i RAM 4GB DDR3

Za pomoc z góry dziękuję.

0

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Ustawiłeś pamięć tekstur w opcjach na 1024 mb? Suwak dźwięków masz na 1000?

0

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Suwak dźwięków mam na 5 :P

Pamięć tekstur mam na 1 :P

0

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Sterowniki do karty graficznej pobrałeś ze strony producenta? DirectX 9.0c doinstalowałeś do Windows'a?

0

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Sterowniki zostały pobrane ze strony producenta, a DirectX praktycznie nic nie dał, może coś, ale bardzo mało :/

0

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Dla OMSI dość istotną sprawą jest posiadanie Microsoft Framework w najnowszej wersji 4.0, sprawdź czy go posiadasz.

0

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Sterowniki do karty graficznej pobrałeś ze strony producenta? DirectX 9.0c doinstalowałeś do Windows'a?

Moja mała uwaga:

Instalowanie DirectX 9.0c w Windows 7 jest jak instalowanie patch 1.04 do OMSI 2. ;)

(takie porównanie wymyślone na poczekaniu).

Citus z której strony producenta zostały pobrane sterowniki? Ze strony producenta modelu MSI czy ze strony producenta chipsetu NVIDIA?

Polecenie uruchom (klawisz Start + R) -> wpisujesz "dxdiag" -> Ekran i proszę o SS.

0

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Windows 7 nie został wyposażony we wszystkie biblioteki DX9, a więc niektórych może brakować przy odpalaniu gier. Instalacja DirectX 9.0 na Win 7 i nowszych jest konieczna do poprawnego funkcjonowania gier i programów.

Przykład pierwszy z brzegu: Bez DX9 wgranego GTA San Andreas nie rusza na Win7 zwracając błąd:P.

Co do tematu: mogę polecić również instalację Microsoft Visual 2008 i 2010.

0

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Dlaczego używasz 32-bitowego systemu, skoro procesor umożliwia obsługę instrukcji 64-bit? Tracisz tym nieco na wydajności ogólnej komputera.

0

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Tylko, że potrzebna jest zakładka "Ekran".

Ale jak pobrałeś ze strony NVIDIA sterowniki to nie ma takiej potrzeby.

Sprawdź jeszcze, czy zainstalowałeś wszystkie sterowniki do płyty głównej.

Ja kiedyś się spotkałem, że odczyt i zapis dysku twardego był bardzo niski bo nie było zainstalowanego sterownika INF. Przez co nie można było odpalić gier oraz innych bardziej wymagających programów na komputerze (cięło całą maszynę).

0

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Do płyty głównej nie zainstalowałem sterowników, pewnie to jest winowajca :P

Zaraz dam info czy to od tego :)


Szczerze powiedziawszy nie wiem co ściągnąć, bo zbytnio się nie orientuje w tym :)

Dodam, że moja płyta to ASRock G41M-S3.

0

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Tylko' date=' że potrzebna jest zakładka "Ekran".

Ale jak pobrałeś ze strony NVIDIA sterowniki to nie ma takiej potrzeby.

Sprawdź jeszcze, czy zainstalowałeś wszystkie sterowniki do płyty głównej.

Ja kiedyś się spotkałem, że odczyt i zapis dysku twardego był bardzo niski bo nie było zainstalowanego sterownika INF. Przez co nie można było odpalić gier oraz innych bardziej wymagających programów na komputerze (cięło całą maszynę).

[/quote']

Takie rzeczy się zdarzały w czasach kiedy standardem w HDD było złącze ATA. Wynikało to z tego, że czasem dysk pracował w trybie PIO, natomiat do poprawnej pracy wymagany był tryb DMA. w dyskach Serial-ATA się to nie zdarza.

0

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Poprzez zainstalowanie sterowników OMSI o wiele lepiej chodzi.

Dziękuję Wam wszystkim za pomoc, a najbardziej Sepowatemu.

0

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
Gość
Ten temat jest zamknięty i nie można dodawać odpowiedzi.

  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników, przeglądających tę stronę.